Tab 1.1
Tab 1.2
Tab 1.3
Tab 2.1
Tab 2.2
Tab 2.3
Tab 3.1
Tab 3.2
Tab 3.3

Beza intel Core i3 , Core i5 dan Core i7

bismillahirrahmanirrahim...

assalamualaikum... terlebih dahulu aku nak mintak maaf..., sebab dah lama tak update, aku ada sebab nape aku tak update, sebab pertama aku takde idea, sebab kedua korang pikir la sendiri.., okey lah tanpa membuang masa, ari niy aku nak bagitau korang pasal... beza processor intel core i3, core i5 dan core i7.., disebabkan ramai member aku yang nak tahu so... terlintas la pulak kat hati... nak citer serba sedikit... kata orang.. boleh la tambah ilmu pengetahuan... sebelum tuu.. mesti ramai yang tertanya-tanya, apa itu processor..? nak tahu kew..?

Processor atau Microprocessor adalah sebuah perangkat keras yang menjadi otak sebuah komputer dan apabila PC tanpa processor maka PC tidak dapat dijalankan. Processor sering juga disebut sebagai pusat pengendali atau otak komputer yang didukung oleh komponen lainnya. Microprocessor yang lebih sering disebut atau nama lain dari processor adalah pusat pelaksana seluruh kerja komputer yang sekarang ukurannya sudah mencapai Gigahertz (GHz).
Ukuran tersebut adalah hitungan kecepatan prosesor dalam memproses data atau informasi. Processor merupakan suatu IC yang mengontrol keseluruhan jalannya sebuah sistem komputer dan digunakan sebagai pusat atau otak dari komputer yang berfungsi untuk melakukan perhitungan dan menjalankan tugas.

dah tahu kan apa itu processor.., so jom kita sambung citer kita..

Processor




First- intel core i3...


1. processor ni merupakan successcor kepada intel core 2 duo..
2. ada dua processor utama berjalan serentak..
3. ada technology hyper threading- membolehkan perlaksanaan 4 tugas dalam satu masa.. dan divide by 2 processor.. each processor will process 2 task in one time.. 
4. ada teknology hd built in dalam processor tu sendiri.. so dengan teknologi ni membantu graphic card untuk performance visual yang lebih baik dan lebih sharp.. 

Second- intel core i5...


1. processor ni lebih ok daripada i3.. dengan teknologi turbo boost.. processor ni akan overclocked dengan  sendirinya iaitu menambah kuasa processor apabila diperlukan..
2. ada yang dua processor dan ada yang 4 processor
3. juga ada teknologi hyper-threading-sama konsep dengan i3
4. ada juga teknologi hd dalam processor yang membantu dalam penghasilan visual yang lebih baik...
5. sesuai kalo ko jenis edit video.. render video.. atau seorang gamer.. memang cukup sesuai.
6. processor memory cache lebih banyak daripada i3.. 2 kali ganda.. i3 4mb cache.. i5 8 mb cache.. 

Third- intel core i7...


1. processor paling best antara ketiga-tiga processor..
2. 4 processor kesemuanya dan dilengkapi dengan teknologi Turbo Boost..
fungsinya untuk meningkatkan kuasa processor apabila diperlukan.. 
automatically
3. ada juga teknologi hyper thread.. tapi lebih berkuasa dimana.. boleh 
melaksanakan 8 tugas dalam satu masa...



4. kalo i5 dan i3 ada HD support.. i7 pun ada.. tapi upgrade sikit.. ada hd 
boost support.. means memang lebih cantikla graphic dan visual korang.
5. memory cache sebanyak 8mb 
6. pastu ada memory controller yang menyokong 3 memory berkelajuan 
1066mhz dan fungsi memory controller adalah untuk boost up memory punya bandwith.. 
7. kalo untuk kerja2 berat.. memang sesuai sangat pakai core i7 ni..

Tp kesimpulannya... ketiga-tiga processor ni semua bagus...
depends on ur top priority works...
kalo ko animator macam las copac.. buat upin dan ipin.. i5 dan i7 memang sesuai.. 
kalo kaki gamers.. i3 pun ok dah sebenarnya.. cuma i5 dan i7 lebih smooth digunakan..
kalo just untuk biasa2.. better guna i3 cukup..
but terpulang pada citarasa masing2.. kehendak setiap orang 
   berbeza....hehe..okeyh....

   terima kasih kerana sudi baca.. sebelum tuu korang 
   mesti rindu ngan pantun aku hehe... niy pantun untuk
   hari niy... tajuk dia pantun 2 3

   2 3 unta berlari,
mane nk sma rimau berlari..

2 3 katak berlari,
katak xleh berlari k?

2 3 kucing berlari,
kucing mane yg x berlari? 

2 kerat pantun baru,
 3 kali korg kene tipu.. hahahahaha 

okey bye... assalamualaikum...

2 comments:

Yasmin ♥ said...

:o

♫Hafiz Apis♫ said...

nice...
thanx 4 d info..
kalo boleh post yg AMD plak..;p